söndag 12 april 2009

Vårtecken 16 17 -- Billebjer och Frualid


Billebjer är ett litet berg, en utlöpare av Romeleåsen och ligger utslängt på slätten öster om Lund. En tidig vårmorgon som denna är man nästan ensam trots helgen.







Backsippor i motljus på Billebjer.







Senare på dagen begav jag mig till Frualid, en liten minihorst med vulkaniska bergarter. Här är det, påskhelgen till trots, stilla och lugnt, bara en halvtimmes bilresa från Sandby. Det enda som hörs är andfåglarna i sjön. Det är särskilt vackert här just före lövsprickningen.




Fler vårtecken: gullpudra och pestskråp. Båda växer i fuktiga stråk. Pestskråpet - liksom vitskråp - är en överförstorad tussilagovariant och introducerades till oss av medeltidens munkar som medicinalväxt - av namnet att döma trodde man att de skyddade mot pesten - speciellt digerdöden. Pestskråpet är alltså egentligen förvildat från klosterträdgårdarna, i detta fall visar det på närheten till Övedskloster, nu ett slott, men ursprungligen ett premonstratenserkloster. De påminner oss om de medeltida klostren och att detta land en gång i tiden var katolskt.


Ramslöken har kommit upp med blad - blomningen dröjer ett par månader till. Bladen har en fin vitlöksliknande smak och passar bra som smörgåspålägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar