torsdag 23 april 2009

Vandring på Romeleåsen 2009-04-21


Tisdagen den 21 april tog jag bussen från Sandby via Dalby till Genarp i den tidiga morgonstunden. Avsikten var att finna Skåneleden och därifrån vandra över Romeleåsen till Knivsås mellan Veberöd och Dalby, och sedan åka buss hem.

Här ses backsippor i motljus på betesmarken Risen söder om Genarp. Efter att ha letat en stund fann jag Skåneledens markering.


Väl ute i bokskogen fanns en hel del tickor. Fnösketickan blir ofta mycket stor på bokar. Nu på våren fäller de sina sporer och det vita stoftet yr omkring. En del råkar hamna ovanpå fruktkropparna som blir helt vitpudrade.








Här fanns ett stort bestånd av planterad lärk, och liksom i Gödelöv så blommar lärken mycket. Röda honblommor växer uppåt från grenarna, de gula hanblommorna neråt. Enligt Holmåsens bok "Träd och buskar" blommar lärken särskilt rikligt vart femte år. Det verkar vara ett sådant år i år.





Honblommorna är ofta intensivt röda, övergår sedan i purpur. Efter pollineringen bleknar de och övergår i grönt för att så småningom mogna till kottar.







Här har honblommorna bleknat betydligt.







Utsikt söderut innan toppen har nåtts.








Vitsipporna växer också i kraftiga sluttningar.








Toppen har passerats och Romeleklint syns nu söderut.









I Björnstorp kan man hyra dressin för att trampa en bit på den nedlagda järnvägen Malmö - Tomelilla.






Vid Knivsås - en betesmark liknande Risen, där vandringen startade - avslutade jag dagens äventyr och tog bussen hem.

4 kommentarer:

  1. Jaja, nu har du tagit fler bilder än jag på blommande lärk. :-) De är verkligen häftiga!
    Den vandringen du gjorde nu över Romeleåsen verkar bekant,och det vore roligt i så fall att någon gång återuppliva den vandringen. Och vi är säkert fler! Du har inte lust att förvarna på din blogg om du någon gång tänker ge dig in i Guidade Turer, så kunde vi bli ett helt sällskap!Och du vet ju också inte bara hur man går utan även hur lång tid det tar ungefär, etc. plus all kunskap om naturen även om de där svamparna du diggar är rätt äckliga ibland... ja förlåt nu har jag väl diskvalificerat mig för att få följa med...

    SvaraRadera
  2. Apropos äckliga svampar - jag har en video om slemsvampar, 12 minuter lång, som du kan få låna vid tillfälle :-)

    SvaraRadera
  3. Joachim!
    Jag har läst någonstans att man kan koka fnösktickan, ganska länge, skära den i små stycken och sedan använda när man gör upp eld.
    Vet du om det stämmer?
    Undrar nyfikna jag..
    Kram

    SvaraRadera
  4. Hej Kristina,

    Jo det stämmer, det står till och med lite grand om det på svenska wikipedia. Hittar man ett kraftigt rötat träd, som håller på att falla i stycken, så kan man också ta en bit av mycelkakan som finns inne i trädet. Den behöver då inte kokas.

    SvaraRadera