onsdag 30 mars 2011

Skånska bilder


En av de mulna blåsiga dagarna begav vi oss till Kåseberga och gick upp till Ales stenar. I det rådande vädret såg man inte mycket av havet men stenarna fick en mer suggestiv, forntidsmässig framtoning än annars.




Det har förekommit en del konflikter mellan Riksantikvarieämbetet och en viss B G Lind om den rätta tolkningen av stenarna. Det är därför roligt att se att de båda beskrivningarna nu kan samsas sida vid sida så besökarna kan välja vilken av dem de vill tro på.




Eftersom det inte var så stor idé att fortsätta kustvandringen begav vi oss i stället till Örups almskog. Den är inte så mycket skog längre, nästan alla almar ligger ner sedan 15 - 20 år tillbaka. Vi följde en markerad stig men tappade snart kontakten med markeringarna och befann oss ute i terrängen klivande över stock och sten. Plötsligt såg och hörde vi en vildsvinsugga korsa vår väg cirka 20 - 25 meter framför oss. Det var också förklaringen till varför jorden var så uppbökad. Tyvärr ingen bild på grisen.


I söndags var det dags för utflykt med naturskyddsföreningen. Vi åkte buss till Hyby och vandrade därifrån under Nils Lewans kunniga ledning. Först passerade vi Hyby gård (slott?) med Skånes enda arktitektdesignade storkbo.





Här vandrar vi en kort bit längs banvallen till f d Lund - Trelleborgs järnväg ut på Hyby backar för matrast.







Slätten öster Malmö är småbackigt kuperad. I bakgrunden syns Lyngby kyrka, dit vi är på väg för att så småningom nå fram till en busshållplats mellan Genarp och Esarp.






Vi korsar f d Malmö - Genarps järnväg. Huset är f d järnvägsstationen i Toppeladugård och dessutom skymtar Gödelövs kyrka.

2 kommentarer:

  1. Göran Holmberg3 april 2011 kl. 08:53

    Tack för fina bilder "himmifån". För en gammal skåning i förskingringen är det alltid en lisa att se dagsaktuella bilder från ungdomsmiljön.

    Här uppe, långt norr om landsvägen, smälte den sista isdrivan bort i natt. Fortfarande ligger det dock drivor av gatukontorets grus ute på gatan.

    Ett ovanligt våtecken är en flock på 10-12 bofinkar! Det brukar bara komma ett par stycken. Det är annars stjärtmesar som brukar uppträda så.

    Rådjuren har upptäckt att tulpanerna är på gång. Hälften av våra tulpaner blev rådjursföda i fredags. Det är en ung bock som redan uppträder som en gårdstupp.

    SvaraRadera
  2. Roligt att bilderna uppskattas.
    Det kommer strax ett nytt inlägg med vårblommor.

    SvaraRadera