torsdag 10 mars 2011

Malmö 300 000


Det tar 15 minuter med tåg från Lund C till station Triangeln i Malmö och då är man mitt i vad som är på väg att bli det centrala Malmö - Malmö C ligger nu lite avsides vid havet. I praktiken är Lund och Malmö nu samma stad (och med lite större vyer ingår även Köpenhamn i detta stadsområde).




I Malmö konstaterar man nu att stadens invånarantal är på väg att passera trehundratusen. Detta firas bland annat med ett antal intressanta föredrag i stadshallen om stadens historia. Igår var jag på en sådan föreläsning "Från medeltid till nutid". Det handlade mest om medeltid, om hur de skånska kuststäderna skapades och utvecklades på grund av det gynnsamma sillfisket. Sillen blev populär eftersom den var tillåten mat under fastan och salt sill exporterades i stora mängder till Europa. Malmö var, menade föredragshållaren, den enda stad i Europa som hade ett eget namn på tyska, Elbogen. Visserligen har ganska många städer tyska namn, speciellt i Italien, men då rör det sig bara om en annan namnform. Elbogen och Malmö var parallella namn på samma stad och båda namnen var i bruk på medeltiden. Idag finns det en läkarstation Ellenbogen i Malmö. Föredragshållaren menade att Ellenbogen helt enkelt är malmöitiska för Elbogen, precis som malmöborna också säger Triangelen och cykelen och nyckelen.

2 kommentarer:

  1. Det är intressant det här med den eventuella förskjutningen av vad som är centrum i Malmö: För om "Triangelen" definitivt upplevs mer som att man har kommit fram till Malmö än om man kliver av tåget vid Malmö C ja då har bondbyn Malmö gjort comeback efter att nesligen förlorat tolkningsföreträdet för orten gentemot fiskeläget Malmö för sådär en 800 år sedan...

    SvaraRadera
  2. Fortfarande tycks dock de flesta föredra Malmö C. Station Triangeln är än så länge en byggarbetsplats vid en bakgata, som det är svårt att hitta till och hitta ut från. Men det kommer nog att ändra sig.

    SvaraRadera