onsdag 2 juli 2014

Vandring norr om Halmstad


 Under helgen 27 - 29 juni deltog jag i en pilgrimsvandring norr om Halmstad. Den finns mer utförligt beskriven i bloggen Pilgrim i Skåne, så här kommer en liten komplettering. Vi utgick från Kärlekens kyrka i norra delen av Halmstad. Det finns alltså en stadsdel i Halmstad som heter Kärleken. Namnet har några olika förklaringar, men ett förslag är att det tidigare fanns tre torp som benämndes respektive Tron, Hoppet och Kärleken.

 Första dagen hade vi fint vandringsväder och gick genom ett vackert öppet landskap, norrut mot Kvibille.

 Det var nog inte vi som vandrade som utgjorde hotet mot bygdens katter,

 Paus vid en golfklubb.

Nästa dag lämnade vi Kvibille (känt för osttillverkning) på väg mot Steninge.

 Regn hela dagen och dessutom asfalt hela vägen gjorde att detta just inte blev favoritsträckan.

 På grund av vädret ankom vi tidigt på eftermiddagen till Steninge med vacker trädgård.

 Vi tog en extra utflykt till Skipås naturreservat vid havet. Uppe från berget såg man en vacker utsikt över havet, vilket påminde mig om utsikten från Stenshuvud. Här ser man Kattegatt, från Stenshuvud ser man Hanöbukten.

 Nästa dag vandrade vi längs kusten mot Tylösand.

 Den lilla ön ute i sjön heter Tylön. Åke Ohlmarks har skrivit en bok "Svearna i saga och hävd" och diskuterar begreppet "Ultima Thule" som använts av diverse antika författare. Han menar att Thule eventuellt skulle kunna betyda Tylön. Det är lite svårt att ta en sådan hypotes på allvar.

 Vi ankom söndag kväll till Sankt Olofs kapell i Tylösand. Kapellet skall vara en trogen återuppbyggnad av den gamla kyrkan i Lidhult i västra Småland, som ersattes av en nybyggnad på 1800-talet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar