måndag 14 juli 2014

Sommarsvampar kring Lund

 Generellt sett är det inte mycket svamp i markerna nu, eftersom det har varit mycket varmt och torrt.
Men lite kan man hitta, både inne i Lund (Tunaparken) och i Skrylleområdet vid Södra Sandby. Det är mest vedsvampar (som tickor) men också några markväxande.

 I Tunaparken är hartsticka ganska vanlig på de gamla bokarna. Den är en ganska aggresiv vitrötare men är samtidigt rödlistad. Det föreligger alltså en konflikt mellan att bevara svampen och att bevara gamla bokar i Lunds parker. Parkarbetarna har tidigare avlägsnat gamla fruktkroppar i ett fåfängt hopp att angreppet då ska upphöra, men när jag besökte parken var det gott om ny unga svampar.

 Här var också en del blodsopp, dels gamla halvruttna fruktkroppar som var för gamla att äta. dels nya småttingar på gång.

 Vid motionsspåren i Skrylleområdet växer lackticka på flera ställen. Det är en vacker svamp, fast just nu finns här också antingen mycket gamla eller mycket små och unga fruktkroppar. De växer alla på gamla stubbar och utgör alltså inget hot mot skogen eller motionärerna.

 På en gammal nedbruten boklåga växte hjulbrosking.

Och i år har det varit gott om lysticka, särskilt här i Skrylle. Den fanns i mängder här på flera lågor. Lystickan är en utmärkt färgsvamp, som färgar ullgarn rött eller lila.

 Matsvamp till sist: kantkremla fanns det gott om och den var ung och fräsch. En del andra lite äldre kremlor tål regn dåligt och ser vissna och gamla ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar