torsdag 23 september 2010

Vieåleden 2010-09-22


Vi var tre personer som på onsdagen besökte Skeingesjön nära Osby i norra Skåne. Sjön ingår i ett våtmarksområde i Helgeåns vattensystem och har ganska nyligen blivit restaurerad. Vieåleden skapades 2004 som ett bihang till Skåneleden Kust till Kust. På kartorna är den markerad som deltur 8B.



Vieåleden är en sluten slinga som man alltså ska kunna gå runt från någon av parkeringsplatserna vid leden. Häri ingår en tur med dragflotte över Helge å. Enligt Skåneledskartan är dragfloten garanterat tillgänglig från maj till november.

Men detta är bara teori och verkligheten en annan. Väl där möttes vi av en skylt att dragflotten var inställd utan närmare angiven orsak (mer än att man kunde ringa Hässleholms kommun). Hemma fann jag skälet i en artikel i Norra Skåne - flotten inställd på grund av en olycka på pingstafton i år. Fyra personer hade trillat i ån.



Dock finns här en skylt som anvisar att högst två vuxna personer samtidigt får befinna sig på flotten. Och, som framgår av bilden, någon flotte syns inte. Men Helge å låg vacker och spegelblank.

Det återstod då att gå delar av leden i omgångar och flytta bilen mellan de två parkeringsplatserna.



Vi vandrade längs en spångad led över strandängarna till ruinerna av en gammal borg Skeingeborg, byggd på 1100-talet för ärkebiskop Absalon.






Skåneleden markeras med orange, men oftast på mer varaktiga underlag, och inte som här på ett ved- och risupplag. Men å andra sidan är ju Vieåleden redan avbruten vid Helge å.






I skogen vid Hörlinge fanns en hel del svamp. På bilden blodspindelskivling, en färgsvamp som färgar ullgarn vackert blodrött (jämför tidigare inlägg om svampfärgning från Borgsjö).






Röd flugsvamp fanns också i skogen, trots den röda färgen duger den inte som färgsvamp.

3 kommentarer:

  1. Skeingeborg har jag varit på, ditkommen på kanot. Minns den där vandringsleden. En god vän är kreatursbonde på andra sidan ån. Hans Longhorn Cattle håller maderna rena från sly. Det betalar kommunen för eftersom det är ett skyddsvärt våtmarksområde.
    Senast jag var där hjälpte jag till att dra upp en dräktig kviga ur dyn. Hon fattade inte att 800 kg var för mycket på den vattensjuka marken. Hon överlevde då men omvandlades senare till biff m.m.

    SvaraRadera
  2. Vi lyckades inte gå runt leden eftersom dragflotten var indragen. Kommunen hade velat bygga en bro men en markägare hade motsatt sig det.
    Att omvandlas till biff är väl ett öde som drabbar de flesta nötkreatur.

    SvaraRadera
  3. Finns många "udda" personligheter där. Min kompis är en av dem;)

    Det där med biff var att betrakta som ett försök till en kombination av cynism och svart humor från min sida. Jag hade trots allt varit med om att lyfta upp kreaturet ur dyn. Då var hon dessutom dräktig. Hon fick två kalvar som döptes till Frihet och Rättvisa. Räddningstjänsten var blev ganska trötta på hela situationen när hon traskade ner i samma sankhåla två gånger. Det var liksom hennes invanda väg till å-kanten.

    SvaraRadera