tisdag 28 september 2010

Benestad backar och Fylan

Måndagen den 27 september deltog jag i en rekognosceringstur för vandrarlaget Gång-Gång (se länk här till höger till Gång-Gångs blogg). Vi skulle se om det var möjligt att ta sig från Benestads kyrka via backarna och södra delen av Fyledalen till Fylan där landsväg tillstöter och vandringsled börjar.


Benestad backar är en buskrik men öppen, kuperad betesmark med kalkkärr och fuktängar. När det kalkhaltiga vattnet tränger fram avsätts kalciumkarbonat som så småningom bildar tjocka lager av kalktuff. Vattnet som rinner längs sluttningarna ger känsla av fjällbäck.

Under våren är blomsterprakten överväldigande.


Men vi skulle alltså undersöka möjligheten att leda en vandring från backarna till landsvägen vid Fylan. Och det är fullt möjligt att vandra här, och visst kan man anse det framkomligt, om man accepterar att gå hukande och framåtböjd genom snårskog och åla sig under några taggtrådsstängsel.





Nästan framme vid Fylan mötte vi Fyleån vid betesmarken. Efter att ha bevisat framkomligheten återvände vi till Benestad delvis en annan väg, närmre ån.






Flera gamla ståtliga ekar växte i kanten av betesmarken.








På återvägen upptäckte vi en bro över Fyleån, för tillfället bevakad av en tjur.







Tillbaka till Benestad backar och uppdraget fullgjort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar