tisdag 14 september 2010

Rundan i Malmö kanaler


Sommaren 1953 hade familjen återvänt till Skåne efter en sexårig norrlandsvistelse. Vi skulle då bese Malmö med Rundan, en liten sightseeingbåt som kilar runt i Malmö kanaler. Jag minns färden fortfarande ganska väl fast jag var knappt 10 år gammal.

Under en skolresa till Malmö våren 1954 fanns chansen att göra om turen men jag missade den då - tänkte att det ges väl fler tillfällen.

Men det skulle dröja ända tills nu - 56 år senare innan jag gjorde slag i saken och åkte Rundan en andra gång. Och båten och turen var sig förunderligt lika, fast vädret var bättre då.


Vi åkte under de låga broarna där guiden måste huka sig för att inte mista huvudet. Det regnade lite lätt och regnponcho (heter det så?) hade utdelats till alla som ville ha en sådan.







Hansakoggen vid hamnen låg här dock inte 1953.








En byggnad, som också var ny, var det nya Polishuset. Guiden berättade att den skulle föreställa en fågel med utbredda vingar. Fågeln symboliserar då Polisen som flyger runt och övervakar oss medborgare och ser allt, kanske en inte helt sympatisk bild alltid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar