tisdag 18 maj 2010

Körsbärsdalen maj 2010


Nu äntligen kan jag konstatera att körsbärsträden blommar i Körsbärsdalen söder om Veberöd, en månad senare än förra året.
Normalt är våren lite senare här än i omgivningarna, här är ett lite kallare mikroklimat. Men detta är mycket ovanligt, senast 2005 hade blomningen heller inte kommit igång i början av maj, men annars har den de senaste 10 åren kommit i slutet på april.



Uppe från sluttningen ser man de blommande fågelbärträden nästan täcka horisonten, annars finns här både lövträd och barrträd, främst bok och en.






Området finns beskrivet i "Floran i Skåne, Vegetation och utflyktsmål", utgiven 2003 av Lunds botaniska förening. Där beskrivs Körsbärsdalen som en varierad naturbetesmark i Skogmöllebäckens dalgång. Här finns (fanns?) många konkurrenssvaga växter som är beroende av att marken betas.




Betesdjur har jag dock inte sett till på sistone, kanske finns det ett tryck på tillgänglighet för allmänheten? I varje fall finns det risk för igenväxning. Ett större bestånd maskrosor tyder också på för mycket kväve i marken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar