måndag 2 juni 2014

Prästgårdsparken i Östra Sallerup






 Denna söndag deltog jag i en visning av Prästgårdsparken i Östra Sallerup, arrangerad av Turistföreningens Sydvästkrets (den heter något annat nu, men jag har glömt vad).

 Prästgårdsparken anlades av sognepresten / kyrkoherden Jens Henrichsen / Jöns Henriksson, som tillträdde sitt ämbete 1648 och verkade till  1689 då han dog. Han var alltså präst såväl under den danska tiden som den svenska. Därtill var han tvungen att veta hur han skulle förhålla sig under skånska kriget 1676 - 1679, innan man visste hur det skulle sluta. I varje fall lät han 1680 uppföra en installation i prästgårdsparken som hyllning till den segrande svenska kungen Karl XI. Det sägs att han garderade sig med en liknande installation i en annan del av parken till Christian V, i det fall danskarna skulle ha vunnit kriget, men den är i så fall helt försvunnen nu.

 Installationen är nu ganska övervuxen men till stor del synlig. Ett antal stenar formar texten
CAROLVS XI  MONARCHA SVECIÆ (Karl XI kung av Sverige) och på bilden är X:et i XI fullt synligt. Det finns en vänförening som håller marken något så när tuktad.

 Efter besöket i parken var det dags att äta medhavd matsäck.

 Bredvid kyrkan fanns ett radiomuseum eftersom Hörbysändaren finns här i Östra Sallerup. Här visades en massa gammal teknik, gamla radioapparater och sändarutrustning, bland annat dessa radiorör från en tid innan transistorer och integrerade kretsar.

 Efter detta begav vi oss till Fulltofta naturcentrum och gick den 2 km långa Ravinslingan, som var en anlagd bekväm bana där man kunde köra barnvagn och rullstol och titta ner på bäckravinen.

På avstånd skymtar man Ringsjön och diverse vindkraftverk på andra sidan sjön.

 Till sist gick jag på egen hand den 4 km långa Bäckaslingan och fick bl a syn på denna svavelticka på en rötad trädgren vid bäcken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar