söndag 8 juni 2014

Om WHO och om Asger Jorn






 Trots strejken på Öresundstågen går det ganska bra att åka över sundet till Köpenhamn, det tar bara lite längre tid än normalt och involverar fler byten. Den sista veckan har jag trotsat strejken och åkt över sundet två gånger. Första gången, i fredags, var jag inbjuden att med Strömstadsakademien besöka Världshälsoorganisationens (WHO) hus i Nordhavn i Köpenhamn.

 Vi fick en intressant och grundlig genomgång av WHO:s verksamhet, vad man ägnar mest uppmärksamhet åt och vilka resultat som uppnåtts.

 WHO:s europeiska kontor finns alltså här i Köpenhamn.

 Byggnaden är arkitektoniskt intressant, bland annat detta trapphus, som ser ut som flera flyglar staplade på varandra.

Så idag söndag besökte jag utställningen över Asger Jorn på Statens Museum for Kunst. Asger Jorn var lite av dansk konsts "enfant terrible", hans skenbart traditionella bilder utgjorde ofta karikatyrer på expressionistisk konst. Han sade sig inte tolerera djupsinnigheter som inte kan konfrontera livets banaliteter. (Sedan kan man fundera över vad det betyder).

 Ett citat: "I den nordiske kunst eksisterer billedet før ordet. Billedet er her temaet. I den latinske tradition er det omvent. Ordet er oprindelsen."

 Under en tid köpte Asger Jorn in "hötorgskonst" som han sedan delvis bemålade. Resultatet var i mitt tycke inte särskilt estetiskt tilltalande. Denna bild var kanske i alla fall lite lustig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar