onsdag 18 augusti 2010

Västergötland


Vi var inbjudna att tillbringa helgen i Lerum, en bit utanför Göteborg. Mycket trevligt, bekvämt, god mat och goda vänner och fina utflykter.

Lördagen gjorde vi en tur i skogen och hittade en hel del svamp, som här på bilden, kantareller på barrmattan.



En annan mycket vanlig svamp var toppig giftspindelskivling (Cortinarius rubellus), som man bör akta sig noga för, mycket giftig, förstör njurarna även om man bara stoppar i sig lite grand.






Söndagen åkte vi till Gräfsnäs slottspark och besökte slottsruinen. Enligt Svenska Turistföreningens resehandbok (1915) förstördes det ursprungliga slottet av danskarna i Kalmarkriget 1612. Slottet återuppbyggdes men hade sedan "under vandalisk behandling av okunniga förvaltare råkat i fullständigt förfall".



I den vackra slottsparken förevisade Bjärke hembygdsförening olika hantverk, bland annat linberedning.







Från den närbelägna Antens station går en museijärnväg till Gräfsnäs slottspark. Den 11 km långa banan är vad som återstår av ett en gång stort smalspårigt järnvägsnät i Västergötland.






Interiör av en gammal tredjeklassvagn med acetylenbelysning.

2 kommentarer:

  1. Toppig giftspindelskivling vill man inte ta i. Men det finns ju också gott om vinkremlor att både ta i och ta hem! En underbart god svamp när den stekts i olivolja med lite salt och nymalen svartpeppar.

    SvaraRadera
  2. Det fanns mer matsvamp, men jag tog aldrig någon bild på vinkremlorna. Roligt att de smakade gott.

    SvaraRadera