Vi ville utmyttja Skånetrafikens sommarkort maximalt och frågade oss därför vilket som var det mest avlägsna målet, nåbart med sommarkortet, och bestämde oss för att det var Bromölla, nära gränsen till Blekinge.
Här fanns också fina vandringsleder som gick både i skog och i ganska öppet landskap. Det räckte till att dela turen på två dagar.
Första dagen vandrade vi över Ryssberget - se bild för utsikten mot Ivösjön från en av höjderna.
Här fanns också en hel del krusbär, som också råkade vara mogna och smakade utmärkt. Inte så vanligt med krusbär numera, men hit hade mjöldaggen inte nått.
Andra dagen gick vi en västlig gren av vandringsleden och började med att utforska den gamla f d järnvägstunneln vid Barnakälla. Den var på sin tid Skånes enda järnvägstunnel, byggd för järnvägen Sölvesborg - Olofström - Älmhult, vilket höll på att knäcka ekonomin helt för bolaget, som aldrig riktigt repade sig. Så småningom övertogs banan av SJ, persontrafiken lades ner 1984 mellan Sölvesborg och Olofström (godstrafik förekommer ännu från Olofström och norrut) och järnvägen gjordes om till cykelbana.
Numera har vi en annan järnvägstunnel i Skåne, nämligen under knutpunkten i Helsingborg, och snart öppnar Citytunneln under Malmö. Och, vem vet, kanske öppnas tunneln under Hallandsås nu vilket decennium som helst.
Bilden ovan (till vänster) , föreställer dock också tunneln i Barnakälla.
Till skillnad från det uttorkade västra Skåne så fanns här gott om svamp, bland annat en hel massa karljohanssvampar i det unga fina stadiet, innan larver och annat otyg tagit över, så det blev till flera svampmåltider. Dessutom lite kantareller. Plus kremlor, som vi dock inte klarade av att ta med också.
Efter skogen kom vi in i Allarps by, en ålderdomlig idyll.
Ivetofta kyrka i utkanten av Bromölla är inte särskilt märkvärdig, men ganska roligt är att Ivetofta gett namn åt en stad i Normandie (i Norra Frankrike), nämligen Yvetot. Både engelska och franska wikipedia menar att namnet Yvetot är skandinaviskt och identiskt med Ivetofta. Båda uppger också att namnet härleds av det frankiska mansnamnet Ivo, varav senare franska namn Yves och Yvon (och Yvonne). Svenska etymologiböcker menar dock att Ivetofta och Ivö kommer av ett ord för idegran, så hur detta hänger ihop vet jag inte riktigt.
På torget i Bromölla finns en fontän (Scaurosaurus) formgiven av konstnären Gunnar Nylund, inspirerad av fyndet av de 60 millioner år gamla fossilerna av svanhalsödlor på Ivö klack.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar