fredag 26 februari 2010

ESS i Lund

En stor forskningsanläggning ESS (European Spallation Source) planeras att byggas nordöst om Lund i området mellan Brunnshög (Brøndshøj) och Odarslöv (Otherslev). Man ska producera neutroner genom att accelerera protoner mot ett strålmål, som enligt planerna skall utgöras av 30 (40?) ton kvicksilver (andra strålmål, som wolfram, har diskuterats men blir troligen inte aktuella.

Min åsikt om lämpligheten att placera en sådan anläggning nära Lund överensstämmer i stora drag med de synpunkter som omfattas av Lunds Naturskyddsförening.

Flertalet av Lunds kommuns politiker och ledningen för Lunds universitet understöder mycket kraftigt planerna på ESS och tenderar att bortse från miljöeffekterna. Man undviker att tala miljö genom att hänvisa till att det kommer att ske en miljöprövning när det färdiga förslaget föreligger, Finner man vid miljöprövningen att anläggningen inte uppfyller kraven, kommer anläggningen inte att byggas, försäkrar man.

Detta argument framförs alltid av förespråkarna så fort man ifrågasätter ESS. På så vis undviker man konsekvent att tala om påverkan på omgivningen och kan köra vidare utan hänsyn till miljöproblem. Detta är knappast trovärdigt; processen har gått för långt för att man ska låta en miljöprövning stoppa anläggningen.

Denna misstanke bekräftades i går torsdag då Lunds kommunpolitiker hade inbjudit till dialog med invånarna. Vissa "försiktigt kritiska" politiker antydde att ESS inte skulle gå att stoppa i det nuvarande läget. Miljöprövningen kan möjligen ändra villkoren för bygget marginellt.

Detta ser jag som ett stort problem: att man helt kan bortse från miljökonsekvenserna genom att hänvisa till en till sist kommande miljöprövning, som i den situation som då föreligger, inte kan få någon betydelse utan en enorm prestigeförlust som varken Lunds kommun, Lunds universitet eller Sverige som nation kommer att tillåta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar