lördag 13 juli 2024

Skånska orgelveckor

Skånska orgelveckorna är nästan tillbaka i samma omfång som före pandemin. Det som också skedde i samband med pandemin var att de tidigare eldsjälarna som höll igång veckorna pensionerade sig. Men verksamheten har alltså trots det dragit igång igen. - I år har jag bland annat besökt Torrlösa kyrka och Västra Hoby kyrka.

Torrlösa bjöd på sång, piano och orgelmusik av bl a John Stanley, Johann Sebastian Bach och Cécile Chaminade, allt vackert, särskilt sopranens sång. Man kunde möjligen sakna den gamle Lars-Åke Norlander (hördes senast 2022) och något av Buxtehude. Organisterna spelade i alla fall på Buxtehudeorgeln, vackert och melodiskt. Denna orgel stod ursprungligen i Mariakyrkan i Helsingborg och det ansågs att Diderik Buxtehudes far, Johannes Buxtehude hade spelat på den.

I Västra Hoby hörde vi Louis Alfred Lefébure-Wely m fl, på kyrkans utmärkta orgel, speciellt lämplig för fransk romantisk musik - det var denna orgel som flyttades (”räddades”) från Odarslövs kyrka 2004. Odarslövs kyrka är avlyst och anses livsfarlig att beträda - utom en dag om året då det faktiskt hålls konsert där (endast a capella). Konserten nu i Västra Hoby avslutades med ”Sortie i Ess-dur” av Lefébure-Wely, med en takt som bokstavligen säger ”Schas, ut ur kyrkan”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar