söndag 17 mars 2019

Australien 2

Här fortsätter beskrivningen av min resa till Australien. Första delen finns i det inlägg som sekventiellt kommer närmast efter detta.

Jag har nu kommit till Adelaide.

 I  Adelaide, liksom i Melbourne, ombesörjdes lokaltrafiken till stor del av spårvagnar som också var gratis att åka med i de centrala delarna av staden. Men jag ägnade nu nästa dag åt en heldagsutflykt till Kangaroo Island.

 Första anhalten var Seal Bay, där vi kunde studera en hel flock australiska sjölejon på stranden, till synes helt oberörda av besökarna.

 Vi fick lunch vid Hanson Bay och samtidigt en promenad i eucalyptusskogen med massor av koalabjörnar. Dessa koalor är införda på Kangaroo Island och trivs tydligen bra då de har förökat sig kraftigt. En koala äter bara eucalyptusblad och tillbringar all sin tid uppe i träden. Den sover 20 av dygnets 24 timmar eftersom matsmältningen tar all energi.

 Det berättades att en koala ibland klättrar ner för trädet, men då bara för att klättra upp i ett annat träd. Man ska då inte stå för nära för då kan man bli förväxlad med ett träd.

 Det här grästrädet uppskattades vara cirka 700 år gammalt.

 Sista punkten på dagen var en uflykt till Admirals Arch och Remarkable Rocks. Guiderna var mycket ängsliga för att vi skulle gå för långt ut och trilla ner, men risken var liten eftersom det varken regnade eller blåste.

 Det röda på stenen är lavar, med en rödalg som fotobiont.

 Man kan se sälar vila på klipporna.

 Det fanns en del spännande grottor här också.

 Sedan ägnade jag en och en halv dag åt botaniska trädgården i Adelaide, Här fanns växter från södra halvklotet, inte bara Australien utan också Sydafrika och Chile.

 Uppe i eucalyptusträdet sitter en kakadua.

 En av de vanligaste parkfåglarna här var den australiska vita ibisen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar