Häromdagen använde jag mig av Skånetrafikens sommarkort och åkte med tåget till Kristianstad och därifrån buss en knapp mil till Skånes Viby, längs vägen mot Åhus. Avsikten var att gå härifrån tillbaka till Kristianstad och sedan ta tåget hem igen.
I Viby finns ett storkhägn och riktiga häckande storkar på lagårdstaket. Det finns också en beskrivning av storkprojektet.
Kyrkan heter Gustav Adolf, därför att en rojalistisk kyrkoherde i slutet av 1700-talet ville döpa kyrkan och församlingen efter den nyfödde kronprinsen. Annars har Gustav IV Adolf inte fått något vidare gott eftermäle, men han har i alla fall fått ge namn åt kyrkan i Skånes Viby och åt Gustav Adolfs torg i Malmö.
Jag fortsatte in mot Kristianstad (eller Christianstad, som stadens namn rätteligen bör stavas) längs en kombinerad väg- och järnvägsbank över Hammarsjön. Banken skadades vid översvämningen 2002 men järnvägsbanken restaurerades och förbättrades. Vägbanken gjorde man dock inget åt utan stängde i stället vägen för biltrafik, så att man nu bara får gå och cykla på den.
Här mötte jag sprittåget från Åhus.
Föraren hälsade och signalerade när han såg att jag fotograferade.
Det fanns en utställning över Arkimedesskruven - en jättestor skruv som man grävde fram för 10 år sedan, efter att den legat och rostat i jorden sedan den använts på 1800-talet för att torrlägga Nosabysjön och valla in staden (Christianstad).
En beskrivning av hur Arkimedesskruven användes.
Ett utsnitt ur skånska rekognosceringskartan från 1820 som visar hur Christianstad och Hammarsjön såg ut då före torrläggning och invallning.
Dagens karta som jämförelse.
tisdag 30 juni 2015
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar