torsdag 25 juli 2013

Flora Danica utställning

 I tisdags tog jag tåget till Köpenhamn för att besöka två utställningar över Flora Danica, den ena på Geologisk museum, den andra i den närbelägna Botanisk Have.

 Flora Danica är ett stort botaniskt bokverk, som utgavs under tiden 1761 - 1883. Från början var ambitionen att avbilda alla växter i kungariket (Danmark-Norge) och i hertigdömet (Slesvig-Holsten).
Då Norge förlorades, inskränktes den fortsatta utgivningen till kungariket Danmark och hertigdömet, och sedan hertigdömena förlorades 1864, inskränktes det slutliga urvalet likaledes.
 Jag kan inte låta bli att tänka på den svenska utgivningen av Nationalnyckeln, som startades med pukor och fanfarer för 10 år sedan, men sedan 15 böcker i serien utgivits, skall vidare bokutgivning stoppas (2 mer  ska komma).  - Nåja, nog om det, låt oss återvända till Flora Danica.


 Det mesta av utställningen utgjordes av reproduktioner av planscherna i verket, men en hel del ägnades också åt hur bokverket inspirerat senare florakonstnärer

Flora Danica är också en berömd porslinssamling med dekorationer från bokverket.

 På Geologisk museum finns också en stor samling stenar och mineraler, även en del ädelstenar. Som t ex denna magnifika ametist.

 I "maskinhallen" i Botanisk Have fanns ytterligare en Flora-Danica-utställning.


Och, apropos ametist, så innehåller Flora Danica också en del avbildningar av svampar, till exempel denna ametistfingersvamp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar