söndag 28 juli 2013

Buxtehude i Torrlösa

Diderik (Dietrich) Buxtehude var en dansk-tysk orgelkompositör och organist, född cirka 1637 och död 1707. Han var verksam i Helsingborg, Helsingør och Lübeck. Det sägs att den unge Johann Sebastian Bach gick till fots hela vägen från Arnstadt till Lübeck (400 km) för att höra Buxtehude spela.
 Dideriks far, Johannes Buxtehude var också organist i Helsingborg, Helsingør och Lübeck. Det är inte med säkerhet känt var och när Diderik föddes, men själv ansåg han sig vara dansk. Numera vågar man påstå att han troligen var född i Helsingborg 1637, vilket i så fall gör honom till skåning (dock inte svensk, vilket man kanske måste påpeka).
 Den som "återupptäckte" Buxtehude och populariserade honom för en skandinavisk publik, var Josef Hedar, organist i Lunds domkyrka 1931-1960.

Den orgel i Mariakyrkan i Helsingborg som både far och son Buxtehude spelade på finns fortfarande kvar. Dock inte i Helsingborg, ty orgeln såldes på auktion 1849 och inköptes av Torrlösa församling, och orgeln finns nu alltså i Torrlösa kyrka utanför Svalöv. De sista åren har man kunnat höra orgelkonsert i Torrlösa i samband med skånska orgelveckorna, så även i år. I år spelades dessutom uteslutande musik av Buxtehude.

Efter konserten var vi inbjudan upp til orgelläktaren för att beskåda den gamla orgeln. Observera porträttet till höger, det skall föreställa fadern Johannes Buxtehude.

I parken utanför kyrkan hittade jag stinkkremla. Det finns en del svamp trots torkan. Jag återkommer om det om några dagar,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar