onsdag 21 september 2011

Några lustiga svampar och en fluga


Idag gjorde jag en utflykt till Borstbäcken norr om Vombsjön för att plocka matsvamp. Det blev en del trattkantareller och svart trumpetsvamp men mest blek taggsvamp. Och en del trevliga och lustiga fynd.
Figuren på bilden som mest ser ut som skogstrollet är undersidan av en platticka som växer på en boklåga. De märkliga gallerna på ena sidan är orsakade av en fluga som heter Agathomyia wankowiczi och som lägger ägg i svampens porlager. Plattickan är en vanlig svamp i Skåne och det är också ganska vanligt att påträffa den med galler av det här slaget. Så flugan borde vara vanlig, men trots det påstås det bara finnas tre personer i Sverige som har sett den (dvs också vetat vad de sett). Den lär vara liten och rödgul.


Jag var också i Sjöbo ora där det ävenledes fanns gott om blek taggsvamp. Samt rutbläcksvamp som är logo för Skånes mykologiska förening Puggehatten. Längst till höger i bilden växer en stor lökbroskskivling. Det fanns rätt många av dem och de fick hela skogen att lukta vitlök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar