torsdag 18 juni 2009

Tigermussling och pågatåg


Har det regnat mycket på sista tiden? Vattenståndet i Häckebergasjön har i alla fall stigit betydligt på kort tid. Vid en svampexkursion nyligen för att finna den sällsynta tigermusslingen visade det sig att den nu växte under vatten. På en boklåga i sjön, som nyss översvämmats.



Och nu till någonting helt annat!
Skånetrafiken ska anskaffa en hel massa nya pågatåg och vill ha förslag på namn, denna gång gärna kvinnonamn med skånsk anknytning. Jag bidrog med tre förslag på skånska kvinnonamn från medeltiden men inget av dem föll juryn i smaken. Fru Görvel Sparre, som ägde hus i Lund (Stäket), Ida Falk till Gladsax som donerade en altartavla till Lunds domkyrka och den danska drottningen Margareta Fredkulla. Men de dög alltså inte.

Tidigare pågatåg fick bara ha manliga namn. En kvinna hade trots detta lyckats ta sig in, författarinnan Victoria Benedictsson under hennes manliga pseudonym Ernst Ahlgren.

1 kommentar:

  1. Ja, det var synd att inte dina utmärkta namn platsade. Det var lite tunnsått med namn som jag blev glad över bland de nya pågatågen.

    Malte

    SvaraRadera