torsdag 11 juni 2009

Mølleådalen övre delen

Onsdagen den 10 juni företog ett par personer och jag en utflykt till Nordsjælland, mer specifikt övre delen av Mølleådalen. Transporten till utgångspunkten tog med tåg och buss 2 timmar och 15 minuter från Lund, därefter cirka en halvtimmes vandring till den formella utgångspunkten vid Buresø.

Efter en kortare vandring nådde vi Vandskellet, dvs vattendelaren där Mølleåen kan antas börja. Den rinner därifrån österut till Öresund och har haft stor betydelse för Danmarks industriella utveckling på grund av alla vattenkvarnar som anlagts vid ån, trots ganska ringa höjdskillnader. Nu är området av stort kulturhistoriskt värde, men har också stora naturvärden.

På vandringen mellan Buresø och Bastrup fanns betesmarker med massförekomst av orkidéer, enligt litteraturen majnycklar ("maj-gøgeurt"). Vid Bastrup sø finns en borgruin, rester av Bastrup Tårn som anlades på 1100-talet i ett för dåtiden strategiskt läge längs vägen mellan Helsingør och Roskilde. På bilden ses innanmätet av tornruinen och utsikt över Bastrup sø.



På väggarna av tornet växte den sällynta ormbunksväxten murruta (Asplenium ruta-muraria) som också växer utvändigt på Lunds domkyrka.






Fortsättningen av vandringen mot Farum var omväxlande och vacker, genom betesmarker, eklandskap, bokskog och lövtunnlar.
















Mot slutet av vandringen råkade vi ut för några kraftiga regnskurar. Sedan regnet upphört kunde man fotografera igen och landskapet ger nu ett annat och mer färtgstarkt intryck än tidigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar