tisdag 1 oktober 2024

Mykologivecka i Småland.

Förra veckan var jag på SMF:s mykologivecka i Östra Småland, i vad jag tror var Nybro kommun, även om det var en bit norrut, nordväst om Ålem. Mest mager och stenig mark men ändå ganska omväxlande med gran, tall, björk och ek. Vi bodde på Helgesbo kursgård, i stort utmärkt även om själva förläggningen var lite primitiv.

Första lokalen vi besökte hette Mjöshyltan. På bilden visas en av eldtickorna, troligen Phellinus alni, på oxel.

Ektickan växer ofta högt upp och blir då svår att studera på nära håll. Desto mer praktikst då trädet (eken) ligger ner.

Dagens exkursion avslutades med (för somliga) bad i sjön Allgunnen.

I början på förra seklet byggdes flera smalspåriga järnvägar i den här delen av Småland. Det var konkurrens från Växjö, Kalmar och Mönsterås som skapade ett finmaskigt smalspårsnät, som i stort sett försvann runt 1960. Den här banvallen byggdes av Ruda-Älghults järnväg, som sedan blev en del av förbindelsen Växjö - Oskarshamn.

En av dem som försvann var smalspåret Kalmar - Berga, men den återuppstod som Fågel Fenix några decennier senare, nu normalspårig.

Nästa dag besökte vi en del gamla ekskogar, där ekarna är ca 150 år men med klena stammar p g a näringsfattighet. Här en kandelabersvamp som växte på en låga (vanligen asplågor, men denna var alltför nedbruten för att jag skulle kunna identifiera den).

En bild på orangebrun giftspindling (Cortinarius orellanus), ganska sällsynt, och anses ännu giftigare än den vanligare släktingen.

Mönjeskålen växer gärna i gruset och lyser upp sin omgivning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar