Vi vandrade genom Gamla Stan i Riga och noterade bland annat det här huset "Svarthuvudhuset" som ursprungligen byggdes för ett handelsskrå i Livland. Huset bombades av Nazityskland under andra världskriget, resterna revs av Sovjetunionen. Huset återuppbyggdes på 1990-talet sedan Lettland blivit fritt och självständigt.
Cirka 1/3 av Riga gamla stad blev förstörd i 2:a världskriget, men är återuppbyggt efter 1991.
Floden som delar Riga i två delar heter Daugava, tidigare mest känd under det tyska namnet Düna.
Gamla Stan i Riga ligger på högra sidan om Daugava medan affärs- och handelsområde finns mest på vänstra sidan. Här visar jag interiören från fiskhallen med stort utbud av fisk och annan mat från havet. Här åt jag en god lunch andra dagen.
Tillbaka i Gamla staden. Här visar man Lettlands historia i bilder. Begreppet Lettland är från 1800-talet när man försökte samla olika områden, befolkade av människor som talar baltiska språk. När Tsarryssland föll samman efter ryska revolutionen frigjorde Östersjöprovinserna sig och delen i söder blev Litauen, som var ett historiskt land med katolsk religion. Delarna norr om blev då Lettland, som var protestantiskt. I Litauen och Lettland talas baltiska språk, som är en form av indoeuropeiska och avlägset släkt med slaviska språk. Litauiska är mest ålderdomligt, lettiska mer modernt. Landet längst i norr blev Estland, esterna talar ett finsk-ugriskt språk som tillhör en helt annan språkgrupp. Det går alltså en kulturell och religiös gräns mellan Litauen och Lettland, en språklig gräns mellan Lettland och Estland.
Här visas lite hur Lettland bildades av Kurland, Lettgallen, Zemgallen och södra Livland. I Livland talades ursprungligen liviska, ett finsk-ugrikst språk släkt med estniska men det är nästan utdött idag.
Slutligen Lettlands moderna historia. Lettland har två nationaldagar, självständighetsdagen 18 november (1918) och självständighetsdagen 4 maj (1990).
Svenskporten, som Gustav II Adolf påstsås ha ridit igenom 1629 vid erörvringen av Livland. Damen i porten spelar på kokles, ett stränginstrument som påminner om den finska kantelen.
Solidariteten med Ukraina är mycket stor, vilket visas med ukrainska flaggor överallt. Det återkommer i Litauen.
Sovjetiska minnesmärken demonterades under 2022, efter 24 februari. Då Lettland förhandlade om utträde ur det sönderfallande Sovjetunionen 1990, lovade man att bevara och underhålla sovjetryska krigsmonument från 2:a världskriget. Efter Rysslands angrepp på Ukraina 24 februari 2022 anser man sig inte längre bunden av sådana löften. Man respekterar inte avtal med förbrytare, allra minst förbrytarnationer.
Fortsätter i Litauen.
Fina bilder. Det var en intressant resa med mycket historia.
SvaraRaderaSanna
så lärorikt att läsa det du skriver om Lettland! Hade ingen aning om det mesta, Tycker det du visar från gamla stan ser ut som Visby!
SvaraRadera