torsdag 25 april 2013

Blåsippor i Skåne


 Våren är på gång på allvar nu i Skåne och vi var ute en onsdag mitt i veckan för att beskåda blomprakten: vitsippor, gulsippor, backsippor ...

... och blåsippor. Blåsippan är däremot inte en vanlig blomma i Skåne. Den förekommer betydligt oftare i nordligare delar av Sverige.

Det finns dock ett naturreservat i mellersta Skåne där blåsippan förekommer i ansenliga mängder. Möjligen bör jag inte avslöja närmare var. I beskrivningen av reservatet nämns nämligen åtskilliga vårblommor som vitsippa, gulsippa och hålnunneört. Men inte blåsippan, som är platsens mest utmärkande sevärdhet. Kanske vill man skydda lokalen mot besökare som inte respekterar blåsippans fridlysning.

 Hålnunneörten (Corydalis cava) var också rikligt förekommande i båda färgvarianterna. Smånunneörten (Corydalis intermedia) växte här också.

 Samma dag hann vi med ett besök vid Odensjön.

 Vi avslutade dagen med ett besök på Café Fenix i Röstånga (bilden är från kundtoaletten).

2 kommentarer:

  1. Jag antar att du menar Skäralid. Har du sett några blåsippor i Fågelsång? Det är nog tio år sedan jag såg några där..

    SvaraRadera
  2. Det har kommit blåsippor i Fågelsång i år men de är utblommade nu. Förra året var det mycket dåligt, troligen p g a torkan sommaren 2018.

    SvaraRadera