måndag 17 september 2012

Mykologivecka i Dalsland

 I förra veckan var jag i Dalsland på mykologivecka. Vi var inkvarterade i Håverud, bekant för sin 35 meter långa akvedukt, byggd av Nils Ericson 1868.
Bilden visar 3 kommunikationsleder i Håverud, akvedukt, järnväg och landsväg. På järnvägen drivs turisttrafik med rälsbuss under sommaren men den trafiken hade upphört i september. Däremot kom två godståg på torsdagmorgonen, det först väckte oss genom att tuta kvart över sex på morgonen.

 Svamptillgången var inte så värst imponerande. Generellt har det varit dåligt med svamp på de flesta ställen i år, med undantag av Östra Svealand. Dock blir det en del när 60 mykologer genomsöker betesmarker, skogar och tallhedar under 5 dagar.
 Det är ganska mycket kuperad terräng i skogarna i Dalsland, vilket kan vara lite besvärligt när man ska ta sig fram bland träden men å andra sidan underlättar det orienteringen. Man går inte lika lätt vilse.
 Sjöar och tallhedar bidrar till naturens skönhet.
 En av de märkligare svamparna är den skarpa dropptaggsvampen. Utseendet påminner lite om jordgubbar med vispgrädde men den smakar ganska förfärligt.

En utmärkt matsvamp är däremot mandelriskan som jag fann i stora mängder den sista dagen. Så då gav jag upp inventeringen och fyllde i stället korgen med riskan och tog med hem.


 Mandelriska luktar som sillake eller kräftor, men smakar enormt gott, stuvad i vispgrädde och med dill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar