måndag 8 augusti 2011

Svampsommar


Man kan utnyttja Skånetrafikens sommarkort också till att ge sig ut i naturen och plocka svamp, så en dag mitt i veckan tog vi svampkorgen under armen och gav oss ut med tåg och buss till Tjörnarp och gick runt Tjörnarpasjön.





En hel del svamp fann vi, bland annat blodsopp, som avbildas på bilden bredvid. Blodsopp är en utmärkt matsvamp, fast och köttig och mycket mat per svamp.






Utanför kyrkogården fanns en hel massa finluden stensopp, som är en variant av karljohan, lite blekare, växer i ädellövskog och kommer tidigare på säsongen. Smakar lika bra som vanlig karljohanssvamp.





Söndagen begav vi oss till bokskogen i Härsnäs på Söderåsen mellan Röstånga och Skäralid.







Härsnäsdammarna är, efter vad jag tror, inte "naturliga" utan anlagda. För någon vinter sedan var de helt torrlagda men nu är det vatten i dem igen.






Här var det mycket gott om blodsopp, några karljohan och brunsopp, men framför allt mycket kremlor. Bilden visar violfotskremla, en fast och mycket god kremla. På grund av regnet var kremlorna mycket blöta så det tog ett tag i stekpannan innan allt vatten kokat bort. Men sedan blev resultatet desto bättre.




Svamputflykten avslutades med en orgelkonsert i Torrlösa kyrka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar