lördag 20 november 2010

Picasso och Bob Dylan

Statens Museum for Kunst i grannstaden København visar nu två utstsällningar, en om Picasso och en annan om Bob Dylan. Picassoutställningen har titeln "Fortællinger fra labyrinten" och har temat tjurar och tjurfäktning i ett antal teckningar och akvatinter. Labyrinten är alltså den i Knossos med den fruktade Minotaurus inne i centrum. Här ser man Picasso själv som tjurfäktaren.



Denna svit har titeln "Francos løgne och drøm" och skildrar diktaturtiden i Spanien. Här får tjuren symbolisera Spanien och matadoren är Franco.






Dylanutställningen hade titeln "The Brazil Series" och skildrar Bob Dylans resa i Brasilien 2009-2010. Kopplingen till Dylans musik är inte omedelbart självklar. Här är målningar i akvarell och akryl från livet i vardag och fest och diverse upptåg. Man kunde också se filmsekvenser som försökte förklara vad det hela handlar om.






Efter museibesöket gav jag mig ut på Fiolstræde, Köpenhamns klassiska antikvariatsgata. Men många av de små källarantikvariaten har försvunnit och kvar är egentligen bara Vagnsgaard och Paludan. Ja, och så Arnold Busck som har försökt lägga ner sitt antikvariat de senaste 5 åren men fortfarande finns massor med böcker kvar att sälja ut och nu är priserna så låga att det börjar bli löjligt. Jag köpte Allhems landskapsbok Gotland för 25 DKK, på antikvariat.net säljs den för mellan 500 och 1500 SEK. - Som synes har Arnold Busck dock tagit ner skylten nu.




Björn Borg på Fiolstræde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar