onsdag 17 mars 2010

Göteborg 12-14 mars 2010


Förra helgen tillbringade jag i Göteborg för årsmöte med Sveriges mykologiska förening och därmed trivsam samvaro och åtskilliga intressanta föredrag, bland annat om en möjlig ny matsvamp, känd från Japan, och som kanske finns i norra Sverige. Ett problem var att vissa personer i Japan drabbats av gulsot efter att ha ätit av svampen. Man beslöt undersöka detta genom att prova svampen på laboratoriemöss men försöket misslyckades, då alla möss dog inom fyra timmar efter att de matats med svampen. Andra intressanta föredrag: ett om tjärfläckar på gamla blad och fjorårsstjälkar av kärlväxter (till exempel pion); ett om dynlandskap och tallhedar och hur dessa ska skötas för att inte växa igen. En dansk mykolog presenterade en svampkanon, som komplement till den kulturkanon som danska politiker konstruerat.

Göteborg i övrigt var en betydligt mer sympatisk upplevelse än Uppsala förra året. Slottsskogens vandrarhem var fräscht och nyrenoverat och skilde sig fördelaktigt från Kvarntorgets vandrarhem i Uppsala.


Årsmötet och föredragen ägde rum i Botaniska institutionen vid Botaniska trädgåden och därifrån var det promenadavstånd från vandrarhemmet genom Slottskogen. Vid Naturhistoriska museet fanns en modell av solsystemet, där solen representerades av en gul boll vid huvudbyggnaden. Ute i parken fanns sedan planeterna utplacerade med korrekt relativ storlek och avstånd från "solen". Småplaneterna mellan Mars och Jupiter representerades av några fågelholkar.


Mot slutet av promenaden kunde man hälsa på gråsälarna i säldammen.

1 kommentar:

  1. Kanske inte helt sanningsenliga funderingar kring den förmodade matsvampen - men ganska kul.

    SvaraRadera