torsdag 10 oktober 2024

Svampar i Östra Skåne

Jag tillbringade tre dagar på en svamphelg i Östra Skåne där vi studerade svampar i ädellövskog. En del svamp fanns men framför allt mycket vacker natur.

Utsikt mot Oppmannasjön från Bökenäset.

Vi letade bland annat spindelskivlingar och fann den mest eleganta, kejsarspindlingen (Cortinarius elegantissimus)

I Bäckaskogs slottspark fann vi stilenligt slottspindlingen (Cortinarius rufoolivaceus),enligt min åsikt den vackraste spindelskivlingen.

Nästa dag begav vi oss till Dunderbäcken nära Degeberga och fann ytterligare en mycket vacker svamp, rödskölding (Pluteus aurantiorugosus) på en mycket nerbruten låga (alm?).

En annan mycket vacker spindelskivling, i Herremöllan, också nära Degeberga, nämligen sydlig gyllenspindling (Cortinarius bergeronii).

Nästa dag hade vi förflyttats oss till Ommaravinen nära Sjöbo, mycket vackert landskap med utsikt över Tolångaån men brant och svårgånget.

Inte så mycket svamp här, men så var jag också mest koncentrerad på att inte falla omkull, rulla ner för branten och slå ihjäl mig.

tisdag 1 oktober 2024

Mykologivecka i Småland.

Förra veckan var jag på SMF:s mykologivecka i Östra Småland, i vad jag tror var Nybro kommun, även om det var en bit norrut, nordväst om Ålem. Mest mager och stenig mark men ändå ganska omväxlande med gran, tall, björk och ek. Vi bodde på Helgesbo kursgård, i stort utmärkt även om själva förläggningen var lite primitiv.

Första lokalen vi besökte hette Mjöshyltan. På bilden visas en av eldtickorna, troligen Phellinus alni, på oxel.

Ektickan växer ofta högt upp och blir då svår att studera på nära håll. Desto mer praktikst då trädet (eken) ligger ner.

Dagens exkursion avslutades med (för somliga) bad i sjön Allgunnen.

I början på förra seklet byggdes flera smalspåriga järnvägar i den här delen av Småland. Det var konkurrens från Växjö, Kalmar och Mönsterås som skapade ett finmaskigt smalspårsnät, som i stort sett försvann runt 1960. Den här banvallen byggdes av Ruda-Älghults järnväg, som sedan blev en del av förbindelsen Växjö - Oskarshamn.

En av dem som försvann var smalspåret Kalmar - Berga, men den återuppstod som Fågel Fenix några decennier senare, nu normalspårig.

Nästa dag besökte vi en del gamla ekskogar, där ekarna är ca 150 år men med klena stammar p g a näringsfattighet. Här en kandelabersvamp som växte på en låga (vanligen asplågor, men denna var alltför nedbruten för att jag skulle kunna identifiera den).

En bild på orangebrun giftspindling (Cortinarius orellanus), ganska sällsynt, och anses ännu giftigare än den vanligare släktingen.

Mönjeskålen växer gärna i gruset och lyser upp sin omgivning.