lördag 21 oktober 2023

Sardinien

I början på oktober deltog jag i en vin- och svampresa till Sardinien. Det var lika mycket mat som vin och dessutom en del svamp, mest tryffel.

Vi bodde en natt på hotell i Cagliari och nästa morgon begav vi oss ut på tryffeljakt, till ”La Capanna del Cervo”, torrt landskap med Quercus ilex där vår guide släppte ut tryffelhunden Spet.

Hunden sökte ivrigt och fann en hel del tryffel som vi kunde fotografera.

Ser man det lagt i en hög så här kan man lätt få andra associationer. Men hundföraren hade visst besvär att hindra hunden att äta upp hela skörden.

Vi begav oss sedan till en vingård för vin- och tryffelprovning. Man kan inte utan vidare riva tryffel över risotto eftersom det blir väldigt torrt. Därför river man det gärna över stekt ägg. Av denna anledning samlade vi först in några regnbågsägg, lagda av hönor i olika kulörer. Resultatet blev mycket gott.

Under dagen for vi vidare till byn Tonara för övernattning och nästa dag tog bussen oss ut i skogen för en vandring på ca 9 km.

Vi vandrade genom en skog av Quercis ilex, Quercus ruber och Castanea sativa m fl träd.

Här står jag bredvid en 400 är gammal äkta kastanj (Castanea sativa).

Nästa dag hade vi förflyttat oss till den lilla staden Cabras på Sardiniens västkust. Cabras bestod av ett invecklat gytter av små ett- eller tvåvåningshus, alla olika men ändå oskiljbara. Man trodde det skulle vara omöjligt att gå vilse i en så liten stad, men det gjorde man lätt, särskilt när det blivit mörkt. Vi bodde på ett "Albergo diffuso", dvs hotellet hade reception i ett av småhusen, mycket diskret angivet, och rummen låg sedan utspridda glest i de omgivande småhusen. Det fanns dock vägvisning.

Utflykt till halvön Sinis med magnifik utsikt över Medelhavet.

Vi besökte här ruinstaden Tharros som var störst under antiken och medeltiden. Staden förstördes av upprepade attacker av pirater från Nordafrika, understödda av Osmanska riket. De upphörde först när Frankrike erövrat Algeriet 1830.

Så här ska tonfisk se ut när den ska serveras. Jag insåg att jag hittills stekt tonfisk helt fel och det är därför min har blivit så torrr.

Nästa dag besökte vi en annan ruinstad ”Su Nurachi” i landskapet Marmilla, en lämning från bronsåldern.

Bild på det omgivande landskapet.

Det fanns flera torn som man kunde gå upp i och sedan därifrån ner till olika innegårdar.

På väg till vinprovning.

En av flera gårdar där vi var inbjudna till vinprovning.

Till middag denna dag hade jag valt helstekt havsabborre. Den smakade utmärkt, men jag hade nog förväntat mig att inälvorna skulle ha varit uttagna före servering. Som väl är har jag god rutin på att rensa fisk. man ska helst få ut gallblåsan hel.

Vi fick ett par dagar i huvudstaden Cagliari. Här uppe på Piazza del Costituzione har man en magnifik utsikt över staden. En stor del av Cagliari förstördes vid USA:s bombningar i april 1943.

Nästa dag for vi till nationalparken Guttura Mannu med ek och tall. Ny tryffeljakt, nu med en 19 år gammal hund som nöjde sig med att markera tryffel och lätt hundföraren och hans lillasyster gräva. Även här fann vi mycket sommartryffel. En bit av sommartryffeln från andra tryffeljakten.

Slutligen en interiör från vinprovning sista dagen.

1 kommentar:

  1. Roligt att se och läsa om Sardinien, ön större och intressantare än jag tänkt mig. Men jag skulle aldrig orka en vinresa av sådan omfattning som du tagit dig igenom!

    SvaraRadera