måndag 13 januari 2020

En (hittills) mild vinter


 Vintern har hittills varit mycket mild i Skåne och nästan utan någon nattfrost. Det var 8 år sedan vi hade en riktig snövinter med snö som blev liggande.




 Som vanligt deltog jag i naturskyddsföreningens utflykt till reningsdammarna vid Höje å vid slutet av julhelgen (i år 5 januari). Vädret var mulet och några plusgrader. Det ska helst vara lite kallare om man vill se mycket fåglar.





 Här ses en smådopping på väg nerifrån och till höger mot sothönan. Den liknar en unge men är en fullvuxen fågel.

 Kardvädd är en karaktärsväxt för Höje å och så här ser den ut så här års.

  Man ser alltid ett eller flera tåg på stambanan när man går här i sakta mak.

 Det var mycket gott om bläsand både i dammarna och ute på fältet.

 Någoen vecka senare besökte jag Södra Husarahagen på Romeleåsen. Här brukar det vara gott om sydlig sotticka, ofta betad av rådjur och alltså brukar man se rådjursflockar. Men lågorna har blivit för mycket nedbrutna nu och svamparna försvunnit. Alltså såg jag heller inga rådjur.


 I Fågelsång (Södra Sandby) såg jag judasöra för första gången 2007 och då bara på en plats och ganska få fruktkroppar. Nu har den expanderat och finns i riklig mängd på flera ställen.

 Vitskråpen har börjat komma, flera knoppar. Av någon anledning flyttade de på sig för ett par år sedan så det är tomt på den gamla platsen. Den upptäcktes här för första gången av den unge Linné när han var student i Lund i början av 1700-talet. Undrar var de höll till då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar