onsdag 6 november 2019

Tryffelresa till Istrien

Under några dagar kring månadsskiftet Oktober-November befann jag mig på tryffelresa till Istrien i nordvästra Kroatien. Vi var sammanlagt 15 personer som under dessa dagar deltog i vinprovning, tryffelprovning och olivoljeprovning. Vi besökte vingårdar och den sista dagen fick vi ta del i tryffelsökning med hund.




Vi befann oss i Motovun som ligger nästan precis i mitten av tryffelregionen. I stort sett hela staden präglades av tryffel, både svart (sommartryffel) och vit (albatryffel) kunde köpas i nästan varenda butik i staden och beställas på alla restauranger.


 Vi besökte vingårdar med buss, och vid ett tillfälle kunde vi få denna magnika utsikt över Motovun.
Vårt hotell är den röda byggnaden högst upp, bredvid klocktornet. Man ser också stadsmuren som jag gick runt några varv varje morgon mellan frukost och dagens utflykt.

 Så här såg det ut när vi vandrade upp för huvudgatan första kvällen vi ankom till Motovun. Staden var (nästan) bilfri och gatubeläggningen är typisk för de venetianska städerna vid eller nära Kroatiens kust mot Adriatiska havet.
 Markuslejonet är Venedigs symbol och förekommer överallt inte bara i staden Venedig utan inom hela det område som ingick i republiken Venedig från medeltid fram till Napoleonkrigen strax före 1800. Dessa delar av Kroatien kom sedan under Österrike fram till första världskriget.

Utsikt från stadsmuren i Motovun mot det omgivande landskapet.

Också utsikt från stadsmuren, nästa dag då det var mulet.
En av attraktionerna - som vi fick uppleva vid en vingård andra dagen - var att bli bjudna på kejsarflugsvamp (Amanita caesarea).  Kejsar(flug)svampen är en av de mest eftersökta matsvamparna ända sedan antiken, och enligt Suetonius, blev kejsar Claudius förgiftad av en måltid på denna svamp, av sin hustru kejsarinnan Agrippina (som ville ha sin son Nero till kejsare). Det påstås att lömsk flugsvamp (Amanita phalloides) skulle ha blandats in. - Men vi avnjöt vår svamprätt utan fatala komplikationer.


 Sedan följde tryffeljakten med specialdresserade hundar.

 Det gällde att vara uppmärksam när hundarna började gräva annars åt hunden upp svampen själv. Här är en bit av en sommartryffel (Tuber aestivum) som blev tuggad av hunden men räddad (nåja).




 Och, när mörkret sänkt sig, lyckades en av hundarna nosa upp en stor albatryffel (Tuber magnatum) till en storlek av 40 gram, och enligt uppgift till ett värde av 80 €.


Vi fick också se en eldsalamander.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar