måndag 5 december 2016

Julefrokost i Helsingør



Lördagen den 3 december var det återigen dags för gemensam julefrokost för Foreningen Skånsk Fremtid, Dansk-skånsk forening och Föreningen Skåneländsk samling. Sedan 2009 har vi varit i Helsingør (tidigare i Dragør) alltid den första lördagen i december.


Efter att ha provat lite olika lokaler i Helsingør har vi de senaste två åren hållit till i det Kongelige Privilegerede Skydeselskab på Stengade. Det är ett hus med historisk betydelse, då det var här Jean Baptiste Bernadotte den 19 oktober 1810 avsvor sig sin romersk-katolska tro och övergick till den som i Sverige kallades "den rena evangeliska läran", en förutsättning för att han dagen efter skulle kunna landstiga i Helsingborg som Sverigens kronprins. Läs mer på denna länk.

 Det ska ha varit i detta rum som ceremonin ägde rum.

Vid återfärden måste man passera dubbla id-kontroller, först i Helsingør, sedan i Helsingborg, båda en följd av beslut i Stockholm. Det är inte i första hand religionen som måste vara ren i Sverige numera, om man inte kan bevisa sin politiska renhet kommer man inte in i landet. Ett eko från 1930-talet, fast då var det fritt resande mellan de nordiska länderna. Läs gärna Maja Hagerman bok "Det rena landet" om Sveriges självbild av förträfflighet.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar