torsdag 15 januari 2015

Goya och Manet i Köpenhamn

 På Statens museum for Kunst i Köpenhamn pågår nu (och ett par dagar till) en utställning med grafiska blad av Francisco Goya (1746 - 1828) och Edouard Manét (1832 - 1883).
 Utställningen handlar om överensstämmelser mellan de båda konstnärerna och hur Manet har påverkats av Goya.

 Det är ganska mycket våld i bilderna. Här är Goyas klassiska bild av en arkebusering under det spanska upproret mot Napoleon I år 1808.

 Manets bild illustrerar arkebuseringen av kejsare Maximilian, som insattes som lydregent i Mexiko av Napoleon III.  Det är påtaglig likhet i kompositionen mellan bilderna.

 Goya skildrade gärna tjurfäktningar. På denna bild har tjuren rusat in bland åskådarna och dödat flera personer, däribland stadens borgmästare.

 Efter detta begav jag mig ut på stan längs Fiolstræde, den traditionella antikvariatsgatan i Köpenhamn, och konstaterade att bokhandelsdöden härjar även här. Arnold Busck är försvunnen sedan flera år och Vangsgaard rear nu ut nästan hela butiken.

Paludan satsar mer på café än på böcker.

 Hem från Nørreport,  den station i Danmark som har flest resenärer. Nyligen ombyggd men perrongerna är fortfarande lika smala som för hundra år sedan.

 Hemma börjar vintergäcken komma upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar