onsdag 26 november 2014

Den blå planet


 Efter att många rekommenderat att bese Den Blå Planet beslöt jag mig att avlägga ett besök där i tisdags. Den Blå Planet är en samling akvarier och terrarier med havslevande djur från världens oceaner. Den ligger i Kastrup i Tårnby kommun i Köpenhamns södra förorter. Jag åkte med Öresundståget från Lund till den station som vi skåningar brukar kalla Kastrup men vars officiella namn är "Københavns Lufthavn" eller "Copenhagen Airport". Därifrån tar man metron en hållplats och stiger av vid en station som faktiskt heter Kastrup, vilket kan kännas lite förvirrande. Men man vänjer sig. Sedan är det 5 minuters promenad till Den Blå Planet.

Jag hade läst om att det skulle vara mycket folk på Den Blå Planet och lång kö till biljettkassan. Så här såg emellertid parkeringsplatsen ut klockan 10 och någon kö till kassan var det inte alls. Det kom dock fler människor framåt tolvtiden.

 Det finns fyra olika avdelningar: korallrev, Afrikas sjöar, regnskog och ishavet. Så här såg det blamd annat ut i korallrevet. De rakknivslika fiskarna heter på danska "furet bayonettfisk" (Centriscus scutatus). På svenska möjligen räkfisk (?) eller kanske bajonettfisk.

 Drakfisken blev märkligt enfärgad på kamerans bild, den hade fler färger i verkligheten.

 Från nordligare vatten: sill och brislingar

 I regnskogen var det varmt och hög fuktighet. De flesta fiskarna höll sig undan.

 Däremot visade sig anacondan, som såg lite slö ut, kanske efter att ha fått middag. Annars såg den inte ut att ha så mycket att roa sig med.

 Från arktis: lunnefågeln (søpapegøje på danska).  Den här fågeln låg hela tiden och paddlade med fötterna och tycktes försöka simma genom glasrutan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar