torsdag 6 mars 2014

Friedensreich Hundertwasser

 Konstmuseet Arken i Ishøj sydväst om Köpenhamn visar för närvarande verk av den österrikiske konstnären och arkitekten Friedensreich Hundertwasser. Jag begav mig dit med tåg och buss en onsdag i mars.

 Hundertwasser, som ursprungligen hette Fritz Stowasser (sto=100 på flera slaviska språk), var mycket fascinerad av spiraler, som han uppfattade som symboler för liv och död. Han hade också fobi för räta linjer. Alla hans bilder präglas av klara och starka färger.

 På utställningen fanns modeller av hans visioner om hus byggda med våningar i spiral och med mycket grönska.

 En modell av det "gröna citadellet i Magdeburg".

 Förutom att byta ut förnamn och efternamn la han sig också till med ytterligare förnamn, bland annat "Regentag" (regndag). Hans fascination för vatten (vilket hängde ihop med spiraler och virvlar) gjorde att han byggde sig en segelbåt och seglade med den från Sicilien till Venedig, och båten döptes till Regentag. Sedan flyttade han till Nya Zeeland, han kom att avsky Wien, en stad för brackor, Straussvalser och wienerschnitzel. Han åstadkom dock Hundertwasserhaus i Wien och kyrkan Sankta Barbara i Bärenbach.

 Dessa platser besökte jag när jag reste i Österrike i oktober 2006 och kan därför visa en bild från platsen, först Hundertwasserhaus i Wien.


där även toaletterna bär hans prägel.

 Kyrkan Sankta Barbara i Bärenbach i Steiermark.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar