måndag 13 maj 2013

Vandring i Halland

Under förra veckans långhelg deltog jag i en vandring i södra Halland. Den är redovisad i mer detaljer under fliken Pilgrim i Skåne, men här lägger jag ut några kompletterande bilder.

 Vandringen startade i Fyllinge i en utkant av Halmstad. Därifrån vandrade vi tre mil in i skogen och sedan tillbaka till Snöstorp, en annan utkant av Halmstad. Sammanlagt 60 km på 3 dagar.

 Genom Fyllinge rinner Fylleån och här stod slaget vid Fyllebro i maj 1676, kallas också slaget vid Halmstad.  Tillsammans med slaget vid Lund ett halvår senare avgjorde det Skånska kriget till Sveriges fördel. Här ovan en bild av en minnessten som restes 150 år senare.

 Dessutom finns här en minnessten över "den tappre Lützow", en tysk officer i dansk tjänst, som ensam ska ha mejat ner 17 svenskar.  Lite genant kanske för Sverige, men en så effektiv fiende måste naturligtvis uppmärksammas för sin tapperhet. Vi fortsatte vandringen över slätten innan vi vek in i skogen.

 Jag har alltid undrat över var alla mjölkkor finns numera. Man ser bara hästar, får och biffkor på betesmarkerna. Men här finns de alltså, uppstallade året runt. Mjölkningen blir väl mer rationell då, kan man anta.
 Allt blåbärsris i skogen var brunbränt och dött. Nattfrost i mars, i kombination med barmark och solsken under dagen var mer än blåbäret kunde tåla. Det blir inga bär i år på dessa marker.

 Tönnersjö kyrka ligger vackert i skogen. Jag hade läst om Tönnersjö tidigare, i Harry Martinsons bok Vägen till Klockrike. Tönnersjö var en av de platser luffaren Bolle besökte under sina vandringar genom Sverige.


 Sista dagen vandrade vi på banvallen till den nedlagda järnvägen Halmstad - Bolmen, här vid Simlångsdalens hållplats. Simlångsdalen var en av de större orterna längs banan, men saknade länge station, eftersom invånarna inte hade velat teckna aktier i järnvägsbolaget.

 Det har kostat rätt mycket pengar att räta ut alla ojämnheter i naturen, hög banvall och skärningar. Banan byggdes 1889, förstatligades 1947 och lades ner 1966.

 Slutmålet Snöstorps kyrka i Halmstad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar