November är nu som allra bäst - milt väder, ännu ingen nattfrost, mulet och lätt fuktigt väder, ingen blåst och inget direkt regn. Nu trivs senhöstsvamparna som bäst.
Och vill man studera novembersvampar i Skåne lönar det sig bäst att bege sig till en sandstrand med strandnära skog, till exempel kusten strax söder om Råå vattentorn.
Ute i sanden bland vissna strån av strandråg växer dynhättan (Mycena chlorantha).
Inne i skogen var det gott om ostronmussling (Pleurotus ostreatus), samma svamp odlas på cellulosa och saluförs i butikerna under namnet ostronskivling.
På fläder och alm hittar man judasöra (Auricularia auricula-Judae), en svamp som har sin huvdsakliga utbredning till Helsingborgsområdet och är sällsynt i övriga Skåne. Det är troligen samma art som odlas i Kina och saluförs som skogsöra eller kinesisk svamp. Den marknadförs som rik på antioxidanter och mycket nyttig för hälsan.
En annan uppseendeväckande svamp är trollhand (Hypocreopsis riccioides) som med lite fantasi kan liknas vid trollfingrar. Den anses nog inte ätlig, men den äts i alla fall av möss och andra smågnagare.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar