torsdag 9 juni 2011

Från vår till försommar


Kristi Himmelsfärds dag tog vi en tur till Stenshuvuds nationalpark i det vackra vädret. Stenshuvud har inte mindre än tre huvuden och här begrundar vi utsikten söderut från det östra huvudet.





Vid vandringen längs stigen på den östra sidan fanns flera märkliga stenformationer. Denna ser ut som en mindre replik av en sten från Påskön.






Jättens port ut mot Östersjön och Hanöbukten.








På orkidéängen nedanför naturum fanns åtskilligt av ängsnycklar och Sankt Pers nycklar tillsammans med annan blomprakt.







En annan dag och ett annat vatten: Kattegatt, utsikt från höjden ovanför Tisvilde i Nordsjælland.







I Tisvilde fanns Helene grav, en medeltida vallfartsplats. Vem som verkligen ligger begravd här är oklart. "Helene" har blandats ihop med den svenska Elin av Skövde men hon kan knappast vara begravd både i Skövde och i Tisvildeleje. Enligt beskrivningen på plats är detta nu en "skånsk pige" som blivit mördad, och kroppen ilandfluten vid Tisvilde.




Under söndagen, på betesmarken Risen vid Genarp fann vi rödkämpe.











och i den torra delen grön sandjägare. Jämfört med bilden i insketsboken hade denna sandjägare ytterligare en led i den långa kroppen. Vid närmare studium visade det sig att det är två individer på bilden, som uppenbarligen är upptagna med parning.




I den fuktiga delen fanns kärrspira








Också i Risen fanns nu gott om orkidéer, majnycklar och ängsnycklar.







I Häckeberga naturreservat tog svampsäsongen en försiktig början med små fruktkroppar av blodsopp.







Slutligen söndag kväll i Silvåkra med naturnatt med naturskyddsförenigen: grodor, nattfjärilar och trollsländelarver.

2 kommentarer:

  1. Göran Holmberg19 juni 2011 kl. 09:36

    Intressant med vyer likt de från Stenshuvud och Tisvilde. Om man står på åsen ovanför Båstad och tar en bild norrut ner mot Malens Havsbad så ser det exakt likadant ut som söderut från Stenshuvud. Jag måste titta noga på mina gamla diabilder för att inte blanda ihop orterna.

    Ända sedan 40-talet och fram till 2002 var Stenshuvud ett måste på Kristi Himmelfärdsdag. Då var backsippa i vårvärme på sandsluttningen mot havet och näktergal i de svala och skuggiga buskagen upp mot huvuden en årlig tradition.

    SvaraRadera
  2. Vi såg ockaå många backsippor på Stenshuvud, men det var kvarstående fröställningar, blomningen var över sedan länge. En kombination av tidig blomning och sen påsk.

    SvaraRadera