torsdag 26 maj 2011

Rövarekulan


Ramslöken blommar nu, och i stora mängder här i Rövarekulan mellan Löberöd och Rolsberga. Den avger en mild vitlöksliknande doft och bladen smakar utmärkt som smörgåspålägg.





Fast Rövarekulan är naturreservat, så just här får man inte plocka den.








Här finns också en gammal vacker valvbro över Bråån. Enligt en skylt som fanns tidigare (nu borta) så byggdes bron under andra hälften av 1800-talet "då landsvägen passerade här nere". Numera går landsvägen ovanför ravinen,

Men när gick landsvägen här undrar man? Det finns visserligen en skogs- eller markväg till Rolsberga men i andra riktningen, längs ravinen finns ingen väg eller antydan till att väg har funnits. Och en titt i gamla topografiska kartor ger heller inget bevis för gammal väg. Så slutsatsen är nog att detta var ett vägprojekt som kom av sig, för cirka 150 år sedan.


I Linnebjär nära Södra Sandby fann vi lika stora mängder av blommande liljekonvaljer. Dessa blad ska man dock inte äta, de är inte särskilt nyttiga även om giftigheten har överdrivits åtskilligt (av Maria Lang bl. a.)

4 kommentarer:

  1. Göran Holmberg27 maj 2011 kl. 08:19

    Är inte liljekonvaljebären väldigt giftiga?

    SvaraRadera
  2. Jo, bären är gifitga. Det är iofs hela växten men i mindre grad.

    SvaraRadera
  3. Göran Holmberg30 maj 2011 kl. 08:46

    Kom att tänka på ramslök. Visst är den lite av en typisk gotlandsväxt? Har för mig att det glunkades om det när sonen bodde i Visby.

    ps

    Som vanligt är dina bilder och texter intressanta och givande!

    ds

    SvaraRadera
  4. Tack för de vänliga orden.

    Ramslök är kalkgynnad så man hittar den där det är kalk i jorden, som i Skåne t.ex. i Rövarekulan och Fyledalen. Gotland har ju mycket kalksten så det verkar naturligt att där ska finnas gott om ramslök. Det var länge sedan jag var på Gotland nu, och det var också senare på året, så det kan vara därför jag inte speciellt minns ramslök därifrån.

    SvaraRadera