onsdag 20 april 2011
Utflykt till Göinge
Denna söndag den 17 april deltog vi i en guidad busstur till Göinge för att besöka en del sevärdheter, många med anknytning till krigen mellan Danmark och Sverige, vilka på sin tid drabbade Skåne mycket hårt.
Först besökte vi Hovdala slott från 1500-talet med välbevarade byggnader och borggård och ett museum.
Detta skjutvapen påstods ha tillhört "Lille Matts" (Lille Mads), en av de mer kända friskyttarna ("snapphanarna") under Skånska kriget.
Vi passerade sedan Gumlösa kyrka, Nordes äldsta daterade tegelkyrka, högaltaret invigdes 1192 av ärkebiskop Absalon i Lund.
Sporrakulla gård, en välbevarad byggnadsminnesmärkt gård i ett ålderdomligt kulturlandskap. Här undfägnades vi med lunch i form av en "widerbergare", en tveksam kulinarisk upplevelse, men de vackra och intressanta omgivningarna kompenserade.
Vi besökte sedan Hönjarums skans, en f d försvarsanläggning, såtillvida måttligt intressant, men alldeles intill fanns denna utomordentligt vackra valvbro. Vi såg flera sådana fina valvbroar under utflykten, bl a i Broby och i Laxbro.
På väg mot Loshult gjorde vi en avstickare till Losborg, en försvarsanläggning från 1300-talet. Vi betraktar den på betryggande avstånd, med Södra Stambanan mellan oss och borgen.
Så Loshult, känd för Loshultkuppen 1676 då danska armén och de lokala bönderna lyckades komma över en försvarlig del av den svenska krigskassan. Bara en mindre del lär ha återfunnits, mycket grävdes ner i omgivningarna. Det sägs att Loshult socken blev mycket förmögen, bland annat donerade en odalman ett fyrsiffrigt (femsiffrigt?) belopp i riksdaler till socknen. Det sägs också att utsocknes personer med metalldetektorer är minst sagt ovälkomna i bygden.
Loshults kyrka och kyrkogård med bl a gravstenen över den givmilde. Tyvärr är texten på stenen mycket svårläst.
Turen avslutades med ett besök i Vittsjö kvarn och skans, där en obetänksam person räddade den svenska kungen Gustaf II Adolf från att drunkna i sjön 1612.
Etiketter:
Gumlösa,
Hovdala,
Loshult,
Sporrakulla,
Vittsjö
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Tack för intressant redovisning! Visst är vår svenska historia fängslande! Vi gjorde ett nerslag i Brömsebro när vi företog en kortsemester på Öland. Dramat ligger fortfarande dallrande i atmosfären när man beträder sådana platser....
SvaraRaderaTack för intresset. Jag föredrar kanske att kalla det skånsk historia i detta sammanhang - eller lite vidare som skandinavisk historia.
SvaraRadera