lördag 17 juli 2010

Ett polskt silverfat


Efter besöket i Vä var det logiskt att komplettera med ett besök i Heliga Trefaldighets kyrka i Christianstad och att delta i en visning av kyrkan. Här framvisade guiden nämligen en del av kyrkans klenoder och ett av de mer intressanta var den gamla kalken från Mariakyrkan i Vä. Enligt guiden hade prästen i Vä lyckats rädda undan denna vid svenskarnas sista infall i Vä 1612 (innan staden upphörde och borgarna förflyttades till den nya staden Christianstad vid Helge å).





En annan högintressant klenod från en något senare historisk period är detta silverfat som tillhört den polske kungen Stanilslaw Leszczynski. Denne var av Karl XII insatt som svensk lydkonung i Polen, men efter slaget vid Poltava blev han avsatt och måste lämna landet. Han begav sig då till Christianstad med sitt hov och fick husrum hos borgaren Nils Olsson Holm. Det var ingen vidare plats för en kung att bo på, så sedan dottern Marie blivit gift med Ludvig XV och därmed drottning av Frankrike, så följde pappa kungen med. Som betalning för skulderna till köpmannen Nils Olsson Holm skänkte han detta avbildade silverfat. Då köpmannen Holm visste att det var lättare för en kamel att komma igenom ett nålsöga än för en rik man att komma till himmelriket, skänkte han i sin tur silverfatet till kyrkan. Prästerna å sin sida lär ha blivit lite generade över gåvan med tanke på dess erotiska motiv och använde fatet som jordskyffel vid begravningar, varvid motivet på fatet doldes. - Drottning Marie av Frankrike, som bott 3 år i Christianstad kunde fortfarande i vuxen ålder tala svenska (eller snarare skånska) vilket hon praktiserade då hon tog emot sändebud från Sverige.



Köpmannen Nils Holms gravsten i Heliga Trefaldighets kyrka med en imponerande bild av liemannen.

2 kommentarer:

  1. Göran Holmberg18 juli 2010 kl. 11:20

    Tack för intressant redovisning kring Vä och Kristianstad. Påminner en del om Lödöse-Alingsås om jag minns historian rätt.

    I/utanför Kristianstad ligger två av mina förfäder begravda på kolerakyrkogården. Som av en händelse hette de dessutom Holm, dock icke Nils.

    SvaraRadera
  2. Lödöse kan vara en parallell till Vä. Lödöse är vad jag förstått ganska väl utgrävt i två omgångar. Vä är inte alls utgrävt, efter vad jag vet, i alla fall finns inga kända lämningar mer än en kyrka och en kyrkoruin.

    SvaraRadera