söndag 11 januari 2009

Arken

Den 30 december tog jag tåget till København och vidare med S-tog till Ishøj för att besöka konstmuseet Arken. Arken har nu funnits i cirka 12 år och är en ganska besynnerlig skapelse. Den ser verkligen ut som en ark och förefaller föga ändamålsenlig som museilokal. Mycket sneda, avsmalnande gångar och oanvändbara utrymmen. Man måste verkligen leta efter konsten, som gömmer sig i rum bakom anonyma dörrar, och oupphörligen tror man sig ha gått vilse i en ubåt. Det enda som är lätt att hitta till är restaurangen.

Men med lite ansträngning hittar vi till sist utställningarna. Främst är det Picasso som lockar, ett antal teckningar från tre skilda epoker. Den sista epoken är från 1960-talet när konstnären uppnått verkligt mogen ålder och teckningarna blir explicit erotiska. Mest intressant är en pastisch på "Les demoiselles d'Avignon" med en ung Picasso infälld i hörnet som voyeur.

Det fanns också en utställning av surrealister, bland annat Wilhelm Freddies skandalomsusade "Sex Paralys-appeal", som beslagtogs 1937 och frigavs först 1963.

Här syns Arken strandad, inte på Ararat, men på Ishøj strand.






Stranden är ganska öde den här årstiden. På avstånd syns kolkraftverket i Avedøre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar