torsdag 28 maj 2009

Sankta Maria kyrka i Gråmanstorp

I Klippans församling finns fyra kyrkor. En av dem finns i Gråmanstorp och är helgad åt Sankta Maria. Kyrkan uppfördes på 1100-talet och har kanske byggts samtidigt eller strax efter domyrkan i Lund. Dopfunt och pelare visar stora likheter med dem i kryptan i Lunds domkyrka. Det har också sagts att kyrkan grundats av cisterciensermunkar från närbelägna Herrevadskloster.



Den legendariske lundastudenten Sam Ask, omskriven av Frank Heller och Fritiof Nilsson Piraten, har fått sin gravplats här på kyrkogården i Gråmanstorp. Namnet är lite svårläst på gravstenen.




Jag har tidigare trott att namnet Gråmanstorp kommer av gråman = gråbroder eller franciskanermunk. Det stämmer ju inte med att kyrkan är från 1100-talet och snarare ska associeras med cistercienser. Franciskaner dyker inte upp förrän på 1200- eller 1300-tal (Franciscus av Assisi var verksam på 1200-talet). Namnet Gråmanstorp bör då ha ett annat
ursprung. Svenska Wikipedia förmodar att det är en ombildning av ett tidigare Gormanstorp
där Gorman skulle vara namn på en viking. För säkerhets skull ger man ingen referens. - Men Skånes medeltidshistoria är ju dansk, så jag slog upp "Graabrødre" i den Store Salmonsen och fann följande:
"Graabrødre kaldtes i Norden Franciskanerne paa Grund af deres graabrune Kutte af ufarvet Uld. Dog kaldte man ogsaa hyppig Cistercienserne "Graamunke", efter deres hvidgraa Kutte".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar