måndag 23 februari 2009

Arken 2


Det är dimmigt denna tidiga söndagsmorgon i februari i Lund då jag väntar på tåget till Köpenhamn. Turistföreningens Skånekrets ska ha utflykt till konstmuseet Arken i Ishøj på andra sidan Öresund och jag har beslutat mig för att åka med. Det är drygt 1 månad sedan förra besöket på Arken.





Öresundståget tog oss København H där vi bytte till S-tåg längs Køge bugt.

Vi steg av S-tåget i Brøndby strand för att vandra en knapp halvmil längs kusten till Ishøj och Arken. Vädret var mulet men ganska milt och ibland gliste solen fram lite.





På flera ställen sågs vi stora kolonier av häger. Här försökte jag fotografera en grupp som har radat upp sig vid kanten av vattnet.






På Arken föregick två större utställningar. Den ena kallades Utopia och var något av en exposé över Kinas historia, dock utan någon kritisk granskning av det Utopia som för Kinas
del rätt mycket är en dystopi. Det visades en videofilm, med synnerligen suggestiva
animeringar, från människans ankomst till Kina fram till nutid med krig och förstörelse. En annan del av detta Utopia realiserades i en gammal järnvägsvagn från cirka 1960
med skuggbilder längs fönstren. Här förekom musikillustrationer dels kinesisk traditionell folkmusik, dels tibetansk "munkmusik", dvs den typ av flerstämmig strupsång som praktiseras av munkar i Tibet, men också av nomader i Tuva.

Sedan något helt annat. En samling målningar av franska impressionister och postimpressionister, utlånade av Israel Museum i Jerusalem. Bland annat Monet, Renoir, Pissaro och Cézanne. En höjdpunkt var en av Monets många bilder av näckrosor och näckrosdammar, med speglingar av himmel och landskap i vattnet. Vi såg också en film från 1915 (benämnd "Ceux de chez nous") där vi fick se Monet måla sina näckrosor, en giktbruten och rullstolsbunden Renoir som försökte måla och röka samtidigt, samt Degas smygfotograferad på en boulevard i Paris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar