tisdag 21 augusti 2012

Torrt i skogen

 Det är torrt i markerna i Skåne och därför inte mycket svamp. Sommaren var mest kall och blåsig, och trots några häftiga regnskurar, så blåste marken fort torr igen. På sista tiden har det i stället varit varmt och torrt
 För någon vecka sedan, när vi hade fått lite regn, begav jag mig till Vombs fure söder om Vombsjön. Det är mest barrskog på sandjord, och där brukar svamptillgången växla snabbt. Och visst, en del kremlor hade kommit, särskilt storkremlan, som är en karaktärsart för Vombs fure, annars ovanlig i Skåne. God matsvamp, fast inte uppskattad av alla.
 En annan god matsvamp, som det fanns ganska mycket av, var rynkad tofsskivling. Fast nu ska den inte heta så -  för några decennier sedan bytte den svenskt namn till rimskivling, eftersom den inte är särskilt nära släkt med övriga tofsskivlingar. Det senaste budet är att den i själva verket är en spindelskivling och alltså nu ska heta rimspindling. Det innebär att den, som matsvamp, kommit i dåligt sällskap, och då börjar somliga bli tveksamma till den, eftersom den har giftiga släktingar. Men detta är bara "guilt by association", rynkad tofsskivling är en välkänd och beprövad matsvamp, och går fortfarande bra att äta. - Och: jodå, det fanns också lite kantareller, och en del brunsopp.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar