onsdag 15 augusti 2012

Sölvesborg

 Mot slutet av sommaren (enligt Skånetrafikens definition) beslöt vi oss för att åka till Sölvesborg - dit räcker Skånetrafikens sommarkort nästan, ett litet tillägg krävdes (men biljettkontrollen på tåget var slött, ingen ville se våra tilläggsbiljetter). Sölvesborg påminde ganska mycket om de Blekingestäder vi sett tidigare somrar, som t ex Ronneby. Litet charmig, halvgammal centrumbebyggelse och nära till vatten.
Sankt Ibbsgatan heter denna lilla tvärgata. Ibb är en dansk form av Jakob, och namnet påminner alltså om Sölvesborgs danska ursprung. På Ven finns f ö Sankt Ibbs kyrka.

Vi besökte museet med en utställning av Sölvesborgs historia, från forntid och medeltid till nutid.

En bit från centrum fanns slottsruinen. Slottet var den viktigaste fästningen i Östra Danmark under medeltiden men förstördes 1564 i det nordiska sjuårskriget.
Vårt egentliga resmål var att besöka Nicolaikyrkan för att höra orgelkonserten som ingår i serien Skånska Orgelveckor. Samtidigt kunde man bese kyrkan med dess vackra takmålningar.

 Det spelades bland annat musik av J S Bach och av moderna tonsättare med anknytning till Blekinge. Konserten avslutades med att de båda organisterna spelade Frans Berwalds "Lantlig Bröllopsfest" fyrhändigt.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar