tisdag 10 juli 2012

Köpenhamn - Nyboder och Nørrebro

 En sommarsöndag tog jag mig en tur med tåget till Köpenhamn för att bese Nyboder, och besöka Nyboders Mindestue, som numera bara är öppet på söndagar.

 Nyboder är en stadsdel, i nordöstra delen av centrala Köpenhamn, nära Østerport station. Husen är låga, gammaldags och de flesta målade i en mörk ockragul färg. Ursprunget är den nya stadsdel som beslutades av Christian IV 1631 och som skulle bebos av flottans anställda. Fortfarande ägs husen av danska försvaret, men de bebos numera inte bara av sjöfolk. Hela området är en lugn oas, en liten by mitt inne i storstaden. Lägenheterna är mycket eftertraktade trots att standarden är ganska låg, och hyreskontrakten är strängt tidsbegränsade.
I Mindestuen kan man ta del av områdets historia. Flera gånger har staden velat riva hela området och bygga nytt, men protesterna har varit alltför omfattande.

Efter Nyboder besökte jag de centrala delarna avNørrebro, speciellt Blågårds Plads. Enligt annonseringen håller man på att bygga om platsen till en kulturplats.

Än så länge såg det dock mest ut som en ordinär loppmarknad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar